Pri nas doma imamo mandlje ful radi. Še posebno tiste spred naše hiše. - vem, sem se že ene parkrat pohvalila. :) Ampak nikakor, da jih stolčem. Ko Ivan spi, se mi ne da ulih po kuhinji razbijat pa tudi hitim kaka druga gospodinjska dela delat, ko je buden bi pa tudi on tolkel. Ponavadi to delam zunaj in zdaj, ko še ne hodi in me opazuje iz vozička, mu po treh razbitih mandljih rata dolgčas..
Tako cveti naš badem. Prva drevesa, ki cvetijo v vasi. Prav gušt jih je gledat.
No in ki že tolko nakladam o teh mandljih sledi en recept. In ne, nisem pekla to te dni (je iz zaloge receptov) - prvič, ker sem bla na švoh s cajtom in drugič, ker jih nimam stolčenih. In tretjič, ker Nebo ne mara skute in pol me toka pojest vse. In glede na to, da zadnje čase težko zapiram gumbe, se pečenju za nekaj časa odpovedujem. Morda.
PITA S SKUTO, MANDLJI IN AMARETTI
model s premerom 24 cm
sestavine za 8-10 oseb (brez problema jo lahko potamani tudi ena sama!)
Za to fino pito rabiš:
300 g moke
300 g skute
250 g sladkorja v prahu
200 g mandljevih piškotov – amaretti (dobiš jih v Euro Spinu)
100 g masla
50 g mandljev
2 jajci
1 vrečka kvasa
maraskino – višnjev liker (po želji)
Presejemo moko, 150 g sladkorja in kvas.
Dodamo maslo, ki smo ga omehčali na sobni temperaturi, eno jajce in kozarček maraskina.
Hitro zamesimo testo in ga razdelimo na dva enaka dela.
Z enim obložimo model, ki smo ga namazali z maslom in pomokali.
Z lopatko zmehčamo skuto in ji primešamo preostalo jajce in sladkor.
Vmešamo zmlete mandlje in zdrobljene mandljeve piškote.
Drugi del testa nalomimo na drobne koščke in jih razporedimo po piti.
(po želji lahko po piti posuješ tudi grob sladkor)
Pečemo 35min na 190˚C.
Pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Šele potem jo vzamemo iz modla in postrežemo.
VOILA! :)
Upam, da vam receptek pride prav..
Ajoj vila ;), dok ja dođem k tebi, da si tukla jednog na dan, već bi nekaj stukla. Stvarno me treba po smrt poslati.
OdgovoriIzbrišiA što se tiče badema ili mandlja, ne bih ti htjela biti u koži. Mi imamo orahe i vrlo malo preostalih lješnjaka, nakon što smo gotovo 500 stabala ljeski posjekli, jer se s tim nismo mogli nositi, a onda je još mama zaradila i alergiju na ljesku. :(, tako da imam predodžbu o tome što znači tuči bilo kakav orašasti plod.
Bademi su pak u svemu tome teški na tko zna koju potenciju. Uopće mi nije jasno kako ih istući, a da se pritom ne povrijediš? ;)
Ja ove koje imam na slici, imam tako nepotučene i po svoj prilici će i ostati tako i služe samo u fotografske svrhe! :)
Nekog didu mi morala naći, koji ima vremena i ne zna kaj bi sa sobom, a ima još tol'ko snage da mlati po njima! :))
U svakom slučaju držim fige!
A što se tiče pitice, odlična je, volim skutu i probam prvom prilikom.
Drvo badema u cvatu je prekrasno.
vilalila, a še kar tolčeš mandlje. pogrešamo te;)
OdgovoriIzbrišiah nina, tudi jaz sem v tipkanju zadnje dni.. :) kdo bo prvi? :)
OdgovoriIzbriši