nedelja, 17. oktober 2010

olive

Juhuhu, začelo se je.

Pred tremi leti smo v Dalmaciji prvič obirali naše oljke. Ker so še mlade je bil pridelek bolj skromen - slikali smo se skoraj z vsako olivo, ki smo jo pobrali.. :)


Naš prvi pridelek - če me spomin ne vara je bilo ene 4 kile in iz tega smo iztisnili celo litro olja.

No, vsako leto so oljke bolj bogato rodile in Nebo ocenjuje, da jih bo letos okoli 50 kil. Dalmatinska berba nas najverjetneje čaka ta vikend, tako da še poročam kako bo šlo.

Ker pa smo v naši hiši hudi poljedelci in ker so Nebota preveč srbeli prstki, da bi za oljke skrbel samo 1x-2x na mesec, smo vzeli v najem en oljčnik malo bližje - na slovenski obali.
Ta vikend naj bi potekala naša prva ta malo bolj velika berba, vendar smo jo nažalost morali prestavit, ker torklje še niso začele mleti, pa tudi ene vrste oljk še niso povsem zrele - pravzaprav bi se jih lahko tudi že pobiralo, vendar bi bilo potem olje dosti bolj grenko, pa smo se odločili počakati.


V četrtek sva z Nebotom vseeno začela in obrala nekaj oljk malo bolj zgodnjih sort, v petek sta nam pa pomagali še mami. Ivan je 4 ure sedel na dekici pod oljko, študiral (in poskušal) rastlinje okoli njega, z grabljicami ravnal tla.. (ne da se hvalim, ampak mi imamo čudo od deteta.) ;)



Obiranje je teklo kar hitro zahvaljujoč Nebotovi mami - skrojila nam je prav posebne predpasnike - "skozi veliko luknjo noter, skozi malo ven" ;) Naša mama, da bo za naslednje priskrbela neko platno, tako da bo druga runda bolj stajliš :)


Zdaj pa nestrpno čakamo drugi del berbe, ki naj bi bil čez ena dva tedna..

2 komentarja:

  1. uu, ta zadnja slika zgleda super. komaj čakam naslednjo rundo. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kakšni super predpasniki! Ne vem, če je možno bolj stajliš. No, se bodo že mame zmenile...
    Drugače pa pri nas oljke kar na tla smukamo, na razgrnjene mreže. Gre bolj hitro. Ampak, če bi dobila tak predpasnik...
    :-)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

berejo in gledajo me