Ta vikend me je v Dalmaciji prav lepo zaposlila. Tako me lahko zaposluje kadar želi. :) Porezala je štiri grme lavande in me prosila, če lahko naredim šopke, da bi jih posušili. Ou jes pliz.
Nekoč sem sovražila vonj lavande, zdaj mi ga pa ni dovolj. In poleg še te prečudovite viola barve.. Sobotno jutro me je takoj napolnilo z energijo. Kar ni šlo v šopke je šlo v škatlo od panetona, ki smo ga otamanli tisto jutro.
Drugič nas čaka še dvakrat tolko grmov. Ma so neka druga sorta pa cvetijo kasneje. Pa en lep trakec morem vzet, ker zdej smo vezali s tistim kar je prišlo pod roke.
Drugo leto pa da bomo delale lavandino žajfo. :) Jupi!
Mmm...siiivka :) Mi jo imamo pred hišo samo za vzorec...mooogoče za en takle šopek. Sem jo pa lani malo ”nakradla”, ko sem bila tak čas na morju ;)
OdgovoriIzbrišiDej mi povej...kaj delaš z žajbljem...in čemu pomaga.
Jaz zdej sušim meliso...ampak še ne vem kaj bom z njo...verjetno bo za čaj ;)
žajbelj je dober za grlo. Nebotova mama naredi sirup iz mladih žajbljevih listov, domačih limon in cukra. Ampak to so prav neka razmerja x listov - x limon itd. pa v šnopc ga namaka in to srebamo, ko nas grlo boli. :) ali pa na žlički masti skarameliziraš cukr, zaliješ mleko, dodaš par listkov žajblja, precediš in vrelo srebaš. ali pa za čaj.
OdgovoriIzbrišimi si včasih listek sveže melise damo v čaj, nebotova mama pa jo natrga v zmeso za palačinke in naredi frtalje :)
veš, da jaz tudi nisem marala. ma zadnjič, ki se dobila to darilo: http://www.kaaita.com/darila/categories_aajdee.phpnapolnjeno s sivko, jo non stop peštam. in včeraj sem si šla po žajfo iz lavande. in se postavim v vrsto za to domačo.
OdgovoriIzbrišiin, khm, kaj kak šopek je doma? ;)
nina ni še, ker smo pustili šopke doli sušit. ampak par šopkov gre tudi na rodno grudo. :)
OdgovoriIzbrišizanimive mehko okrogle zverce. prou za peštat.
Tole je letošnja sivka :-o vaaaaaw, nisem vedela, da smo že tako globoko zabredli v poletje, no ja, vsaj Dalmacija ♥
OdgovoriIzbrišimmm kako lepo je zadišalo :-))
OdgovoriIzbrišiTudi jaz obožujem sivko - zadnja leta ;-)
OdgovoriIzbrišiKako se spreminjamo, kaj? Kako se pa naredi domače milo iz sivke?
gourmet nimam pojma kako. drugo leto bom videla. :) vem samo, da moraš sivko porezat prej kot cveti..
OdgovoriIzbriši