četrtek, 2. december 2010

miklavževa darilca 01

Letos bodo naša darilca home-made. Nekej za pojest, nekej za podložit, nekej za okrasit.. pa morda se še kaj spomnim. Ampak lepo po vrsti.. Sem se odločila, da vsak delček darilca predstavim posebej.
Prvi si še posebno zasluži prav svojo objavo. ;)

01 SLADKA MARMELADKA
Že tri leta zapored kuham marmelado iz pomaranč, mandarin in kutin. Vedno novembra-decembra, da jo potem potalam za praznike, če pa kakšna ostane, vedno pride prav za kakšen rojstni dan. Je pa vsako leto malček drugačna..

Prvo sem kuhala v Dalmaciji na ognju in se mi zdi, da ji je dalo še poseben okus. Prvič sem se tudi strogo držala recepta. Tako sestavin kot količin. Razen kutin je bilo manj, saj so bile dokaj črvive in je bilo dosti škarta.

Ker so se mi leto poprej kutine zamerile, sem jih naslednje leto kar izpustila. Pa namesto navadnega sladkorja sem dala želirni, ki sem ga imela trenutno doma. Vsi smo bili mnenja, da je bila prejšnja malček boljša, čeprav tudi te ni nič ostalo. :)
Sem se pa bolj potrudla pri embalaži.. :)

Letos pa...

Se spomnete, ko sem se vrnila z dalmatinske berbe in sem domov prinesla dve vreči nečesa sladkega?! E ja, mandarince. Ker jih je bilo toliko, sem letos izpustila pomaranče. Sem pa spet dala navaden sladkor in škurinjske kutine, ki so bile dokaj nečrvive. :)

V receptu piše, da moraš kar se da fanj postrgati dol tiste bele nitke, ker grenijo. Sem pa tudi slišala, da so te bele nitke zdrave, tako da se potem niti nisem tolko trudila.
(strganje nitk je olala zamudno - dva dni sem samo strgala)

Kuhana marmelada.
Je kar tekoča in bi jo lahko še kako urco, dve več kuhala ma je bilo že 23.30 in noge me niso več držale. Čeprav je to sladka marmeladka, na koncu malček zagreni, ker sem na 5 kg sadja dala samo 1 kg sladkorja. Enkrat so nam na seminarju o prehranu povedali, da če marmelada vsebuje več sadnega deleža je to, kot da bi jedel sadje in ne marmelado. :)
Pa še za male črvičke je fanj, da ni presladka.

Sladka marmeladka 2010 ;)
Sem ugotovila, da sem se z embalažo ukvarjala dosti več kot s samim kuhanjem.
Sem pa skoristla listek še za voščilo - mislim, da smo vse lepo eno leto že voščili, ampak letos pač spet želimo vsega lepega.

Tisti, ki pa boste marmeladko dobili (mislim, da veste kdo ste), sej veste... ko jo dobite, morate hlinit grozno presenečenje! ;)

5 komentarjev:

  1. Ej, full fajn darilce. Jaz imam ponavadi tudi ideje za taka darila. Potem pa skuham marmelado (ne v ogromnih količinah), je pa ne dam od doma hahaha Če je dobra, mi jo je žal dat...če pa ni doba, me je pa sram jo dat naprej. Sem smešna, ne?

    Se pa tudi jaz ubadam, kaj bi letos podarjali...imam občutek, da bom imela več časa doma kaj naredit, kot pa po trgovinah skakat. Mogoče pa dobim ša kako idejo na tvojem blogu ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako lepa darilca, sladka in zelo lična!
    Pridna :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. Tale marmelada mi prav čez ekran diši.
    In domača darilca največkrat naredijo Darilo.

    OdgovoriIzbriši
  4. špela nič nisi smešna- samo realna :) sej včasih je tudi meni kaj žal dat od hiše. ampak raje tako, se dosti več ušpara pri darilih.
    kar se tiče voščilnic imam še vedno ustvarjalno krizo. nimam pojma kaj da se lotim...

    ženske hvala! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tale darilca os pa prav njami in tako lepo si jih dekorirala. Zelo všečno;))))))

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

berejo in gledajo me